Oostende zorgt dat kinderen niet mee roken

31 mei

Oostende zorgt dat kinderen niet mee roken.

“Een rookvrij Oostende in de omgeving van elk kind”, deze droom heeft het stadsbestuur van Oostende.

Daarom organiseert het samen met gezondheidscentrum Koninklijke Villa in september een rookstopcursus.

Het stadsbestuur en de Koninklijke Villa hebben de krachten gebundeld om de blootstelling van sigarettenrook aan kinderen weg te werken.

In september start een rookstopcursus voor mensen die kinderen in hun omgeving hebben.

Zwangeren en partners of koppels met een kinderwens, maar evengoed grootouders of ouders van opgroeiende pubers die een goed voorbeeld willen geven aan hun kind.

Kom je vaak in de omgeving van kinderen als professional of in familieverband, dan is dit het ideale moment.

Tijdens de zwangerschap rookt twintig procent van de vrouwen. Er bestaan veel misverstanden rond het gebruik van tabak tijdens de zwangerschap.

Stoppen met roken zou zoveel stress veroorzaken zodat je maar beter niet stopt… Klopt niet!

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat tabak altijd een risico voor het kind inhoudt. De veiligste optie is tijdens de zwangerschap helemaal niet te roken.

Het ongeboren kind rookt ook passief tijdens de zwangerschap, als zij zich veel in ruimtes bevindt waar gerookt wordt.

Eén op de drie kinderen onder de vier jaar blijkt regelmatig aan rook te worden blootgesteld. Voor kinderen onder de leeftijd van één jaar is dit zelfs meer dan de helft. Eén op de vijf ouders rookt tijdens het voeden van zuigelingen en tien procent rookt in de auto.

Sommige kinderen hebben op het moment zelf geen zichtbare last van de rook, maar tonen later of bij onderzoek nadelige effecten. Kortom, kinderen kunnen hun leven lang de consequenties dragen van het meeroken, zonder dat zij zelf de keuze hebben gehad om wel of niet te gaan roken.

De rookstopcursus wordt begeleid door een erkend tabakoloog, Stefaan Demoen en zal plaatsvinden in de Koninklijke Villa.

Iedereen die meer info wenst over de cursus, er is een gratis infosessie op woensdag 6 september van 19u30 tot 21u.

De cursus zelf bestaat uit 8 sessies. Op woensdagen 20 en 27/9 – 4/10, 11/10, 18/10, 25/10 en vr 3/11 telkens van 19.30u – 21u.

Met een terugkomsessie op woe 7/2/18.

Prijs: De deelnameprijs bedraagt 48 euro voor de reeks. Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming via de mutualiteit of jonger is dan 21 jaar, 24 euro.

Inschrijven of vragen: info@koninklijkevilla.be.