Locomotorische Revalidatie

Patiënten met sportletsels of andere aandoeningen aan het bewegingsstelsel kunnen bij BZIO terecht voor locomotorische revalidatie.



Aandoeningen die we behandelen

  • Revalidatie na amputatie

    Na een amputatie is het noodzakelijk bepaalde bewegingen opnieuw te trainen. Bij BZIO bieden we individuele revalidatieprogramma's op maat aan om patiënten voor te bereiden op een eventuele prothese en hen te helpen bij het hervatten van dagelijkse activiteiten.


    Elk revalidatieprogramma wordt opgesteld met aandacht voor de specifieke wensen en doelen van de patiënt. Het revalidatieteam bestaat uit verpleegkundigen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, orthopedisch bandagisten, rolstoelverstrekkers en gespecialiseerde psychologen om patiënten zowel fysiek als mentaal te ondersteunen.


    Het uiteindelijke doel van de revalidatie na een amputatie is de terugkeer naar het dagelijkse leven en de werkomgeving. Indien er sprake is van blijvende handicaps, wordt er samen met de partner en familie gekeken naar mogelijke aanpassingen in de thuisomgeving. Huisbezoeken kunnen indien gewenst worden georganiseerd.


    Locatie: IMBO

  • Revalidatie bij gewrichtsproblemen

    Revalidatie na het plaatsen van een prothese is essentieel om patiënten onder professionele begeleiding te helpen bij het hervatten van dagelijkse activiteiten en zo mobiel mogelijk te worden. BZIO biedt multidisciplinaire revalidatie voor patiënten met verschillende soorten protheses, waaronder heupprotheses, knieprotheses, schouderprotheses, elleboogprotheses en enkelprotheses.


    Bij de revalidatie na een knie-, schouder- of heupprothese wordt u begeleid door een uitgebreid team van kinesisten, elk met hun eigen specialiteiten en ervaring. Een revalidatiearts coördineert het volledige behandeltraject en zorgt voor een vlotte overdracht naar andere disciplines, zoals verpleegkundigen, ergotherapeuten, sociaal assistenten en psychologen.


    Het uiteindelijke doel van de revalidatie is een succesvolle terugkeer naar dagelijkse activiteiten. BZIO ondersteunt patiënten niet alleen bij arbeidsre-integratie, maar ook bij socio-familiale opvang. Familieleden zijn welkom op teamvergaderingen en meeloopdagen, waar samen wordt gekeken naar de optimale aanpassing van de thuisomgeving aan specifieke behoeften.


    Locatie: IMBO 

  • Oncologische revalidatie

    BZIO biedt een gespecialiseerd zorgprogramma voor oncologische revalidatie, ontworpen om het mentale en fysieke welzijn van patiënten te verbeteren na een periode van kankerbehandeling. 


    Het programma voor oncologische revalidatie bestaat uit:

    • fysieke revalidatie met bewegings- en krachttraining
    • hydrotherapie
    • psychologische assistentie
    • voedingsadviezen
    • georganiseerde informatie en lotgenotencontacten
    • wellbeing-activiteiten om het welbevinden te optimaliseren.
    • arbeidsre-integratie

    Deze activiteiten zijn een onderdeel van het wellbeing-programma  op onze site Koninklijke Villa. Ze hebben als doel om mensen na een moeilijke periode terug te laten genieten van het leven, en zorgen ervoor dat ze zich kunnen ontspannen, de zorgen en angsten even vergeten, en de tijd nemen voor zichzelf. De levenskwaliteit staat hierbij centraal. 


    Om optimaal te genieten van de wellbeing-activiteiten kunt u uw oncologische revalidatie combineren met een verblijf in de Koninklijke Villa.



    Voor de oncologische revalidatie op onze site Koninklijke Villa zijn hier de praktische stappen:


    • Aanvraag invullen: Laat uw behandelend huisarts/oncoloog een aanvraag voor oncologische revalidatie invullen.
    • Consultatie bij revalidatiearts: Voordat u met de oncologische revalidatie begint, moet u eerst een consultatie hebben met een van de revalidatieartsen.
    • Afspraak maken: Maak telefonisch een afspraak voor de consultatie bij de revalidatiearts via het nummer 059 80 45 19.
    • Aanmelding bij receptie: Bij uw consultatie bij de revalidatiearts, meldt u zich eerst aan de receptie met uw identiteitskaart en medisch dossier.
    • Facturering: Alle revalidatieprogramma's voor oncologie worden gefactureerd via een ziekenhuisfactuur op basis van de geldende nomenclatuur in het derde betalersysteem.

    Locatie: Koninklijke Villa

  • Polytraumatologie

    Na een recent polytrauma (meervoudige letsels aan het bewegingssysteem) kunt u in BZIO terecht voor locomotorische revalidatie. Eén revalidatiearts begeleidt u doorheen de volledige behandeling. Zo kunt u rekenen op een vast aanspreekpunt en verloopt de overdracht naar andere disciplines altijd vlot.


    De behandeling


    Elke patiënt met een polytrauma is uniek. Daarom is elke revalidatie dat ook. We stellen het programma op in functie van uw doeleinden, wensen en noden. Bij uw behandeling kunt u terecht bij:  

    • Meer dan 30 kinesitherapeuten  
    • Ergotherapeuten
    • Verpleegkundigen
    • Orthopedisch bandagisten
    • Psychologen en sociaal assistenten

    Individueel zorgprogramma


    We zorgen ervoor dat uw partner en familie betrokken worden bij het revalidatieproces na een polytrauma. Als u dat wenst, nodigen we familie uit op teamvergaderingen. Ook maken we graag tijd vrij voor huisbezoek en meeloopdagen met de familie. Zo werken we samen aan uw terugkeer naar het dagelijkse leven, familiaal en professioneel.


    Locatie: IMBO

  • Rugrevalidatie

    Patiënten met wervelzuilaandoeningen kunnen terecht in het David Centrum. Dat is een eenheid voor intensieve nek- en rugrevalidatie. Het revalidatieprogramma is gebaseerd op een zeer specifieke oefentherapie met speciaal ontworpen toestellen.


    Rug- en nekschool


    Het David Concept is een uniek en sterk wetenschappelijk ondersteund concept voor de nek- en rugrevalidatie van patiënten:

    • met recidiverende opstoten van lage rugpijn of nekpijn ten gevolge van discusslijtage
    • met discushernia (al dan niet na chirurgie)
    • na fusie of discusprothesechirurgie
    • na whiphlashtrauma

    Behandeling


    Een normale nek- of rugrevalidatie bestaat uit 36 sessies. Elke sessie duurt minstens 2 uur. Na een voorafgaand onderzoek bij een van de artsen van het revalidatiecentrum en een screeningsonderzoek wordt beslist of u in aanmerking komt om het programma te volgen. In functie van de eindresultaten kan voorzien worden in een nabehandelingsprogramma.


    Mits een beperkte eigen bijdrage wordt de nek- of rugrevalidatie terugbetaald door de mutualiteit. In bepaalde gevallen kan het Fonds van beroepsziekten ook de kosten vergoeden. 


    Voor rugrevalidatiepatiënten is er tussenkomst van het Fonds van Beroepsziekten indien zij aan bepaalde voorwaarden voldoen.


    Locatie: Koninklijke Villa 

  • Revalidatie bij reuma

    Bij patiënten met reuma blijft het correct gebruik van geneesmiddelen van groot belang om de aandoening onder controle te houden.


    De revalidatie is erop gericht om:

    • de mobiliteit van de gewrichten te verbeteren of behouden
    • aan te leren hoe gewrichtsbelasting kan worden beperkt of voorkomen
    • oefeningen aan te leren om zelfstandig te bewegen
    • indien nodig, de nodige aanpassingen voor te stellen zodat een maximale zelfredzaamheid en een goede levenskwaliteit wordt bekomen

    Locatie: IMBO

Revalidatie op maat 


In het BZIO staat de patiënt altijd centraal. Elk voorschrift voor locomotorische revalidatie wordt dan ook opgemaakt in functie van de specifieke behoeften van de patiënt. Een gespecialiseerd team van kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen en sociaal assistenten staat in voor de behandeling. Tijdens de revalidatie maken we bovendien tijd voor meeloopdagen, familiedagen en huisbezoeken, en nodigen we de familie uit op teamvergaderingen. Zo werken we samen aan een socio-familiale en professionele re-integratie.


Share by: